Vigyázz, mit iszol. Inkább árthatsz magadnak, mint a szomjadat o

A tánc és a szomjúság kéz a kézben járnak! Mindannyian tudjuk, hogy az ivási rend kiegészítése fontos, de nem szabad bármit inni. Ha fontosnak tartja a táncát és az egészségét, fontos, hogy megfelelő italokat válasszon a szomjúság oltásához. Általában a legtöbb ital rendben van. Néhányuknak azonban súlyos egészségügyi következményei lehetnek, ezért ezeket kerülni kell. Íme a lista:

Energiaitalok

Az Egyesült Államokban az FDA vizsgálja az ezekkel a koffeinbombákkal kapcsolatos bejelentett haláleseteket és sérüléseket. Ezenkívül fontolgatják az energiaitalok megtévesztő reklámon alapuló akciókorlátozását. Egy energiaital körülbelül annyi cukrot tartalmaz, mint 30 zselés Jelly beans cukorka. Ez csak a hatás "energia", amit kapsz. Nem is annyira cukorból, hanem koffeinből, mert minden dobozban 200-350 mg koffein van.

Az igazi táncenergia csak akkor jön létre, ha valódi ételt eszel. Az energiaitalok magas cukorszintje a központi idegrendszert serkentő koffeinnek köszönhetően rövid, gyorsan felszabaduló energiát hoz létre. Persze, egy kis koffein jó, és éberebbé tehet. A napi koffeinfelesleg azonban nagyobb sérülési kockázatot jelent a táncosok számára három fő okból:

  • A koffein elnyomja az étvágyat és idegessé tesz
  • Az energiaitalok fokozott folyadékveszteséghez vezetnek a szervezetből, ami fáradtságban és rossz stabilitásban nyilvánul meg
  • Az energiaitalok és más magas koffeintartalmú italok gyakran savasak, ami fokozott kalciumvesztéshez vezethet a csontokból, ami nagyobb kockázatot jelent a stresszes törések számára.

Gyümölcslevek, porok és shakerek túlzott mennyiségű vitaminnal

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet nem szívja fel jól a tápanyagokat, ha természetellenesen nagy adagokban egyszerre veszik be azokat. Szervezetünk akkor szívja fel legjobban a tápanyagokat, ha azokat valódi táplálékból nyerjük,

mert az élelmiszerek más tényezőket is tartalmaznak, amelyek elősegítik a vitaminok felszívódását. A táncosoknak óvatosan kell használniuk a különféle vitamin-kiegészítőket, beleértve az ilyen kiegészítőket tartalmazó italokat is.

B-vitaminokat gyakran adnak gyümölcslevekhez és energiaitalokhoz. De nagyon kevesen szenvednek B-vitamin-hiányt a B-vitaminok önmagukban nem adnak energiát. Csak szénhidrátok, zsírok és fehérjék biztosítják.

Legyen óvatos a porított C-vitaminos italokkal is. Egy embernek általában 45-85 mg C-vitaminra van szüksége naponta, nem 1000 mg-ra! Az ilyen C-vitamin csak aszkorbinsav formájában van, ami nagy dózisban alkalmazva a csontokból a kalcium elvesztését és ezáltal a fáradtság okozta törések kockázatát eredményezi.

Néhány extra jó, és szükség lehet rá. A D-vitamint például nehéz bevinni az étrendből, és a táncosok nem mindig vannak a napon. Tehát 400-600 NE pótlás előnyös, nem több! A D-vitamin rendkívül nagy dózisban mérgező lehet.

CAPEZIO INFUZE H2O ÜVEG

Édes italok

A táncosok nem engedhetik meg maguknak, hogy üres kalóriákat igyanak. Sok szóda, tea és gyümölcslé több cukrot tartalmazhat, mint egy zacskó cukorka. Az úgynevezett diétás vagy cukormentes italok mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, amelyek akár 600-szor édesebbek lehetnek, mint a hagyományos asztali cukor. Csak azáltal változtatják meg az édesről alkotott felfogásunkat, hogy megváltoztatják a szájban lévő ízreceptorok érzékelését. Így nyáron fokozatosan elveszíthetjük az eper, télen a sárgarépa édes örömét.

A cukoralkoholok (xilit, szorbit stb.) szintén alacsony kalóriatartalmúak, de nagy mennyiségben fogyasztva gyomorpanaszokat, puffadást okozhatnak. Még az ún természetes édesítőszereket kémiai úton állítanak elő. Ne tévesszen meg a "természetes" kifejezés... teljesen értelmetlen. Ezeket természetes formában csak hús, csirke...

Azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak cukros italokat, nagyobb a szívbetegség és a stroke kockázata, még akkor is, ha nem túlsúlyosak. A cukros italok olyan tényezők, amelyek akkor is befolyásolják a nő derékbőségét, ha súlya változatlan marad. Csak egy kis változtatás az ivási rendben nagy változást hozhat a nő derékbőségében.

Információforrás:

Malinauskas BM et al. A survey of energy drink consumption patterns among college students. 2007 www.nutritionj.com/content/6/1/35 www.nytimes.com/2012/11/16/business/scrutiny-of-energy-drinks-grows.html FDA Investigation into adverse effects of energy drinks. ufts University Health and Nutrition Newsletter 2013.

Új termékek

Video

Instagram