Mi a legfontosabb szempont a balettcipő kiválasztásánál

A megfelelő balettcipő kiválasztása minden táncos, balerina egyik legnehezebb feladata. Ha a spicc nem passzol jól, az edzés öröme rémálommá válhat. Íme néhány alapvető tipp a megfelelő balettcipő kiválasztásához.

Milyen típusú lábad van?

  • Görög típus – a második leghosszabb lábujjjal rendelkező láb
  • Egyiptomi típus - a nagy lábujj a leghosszabb
  • Négyzet alakú - a nagylábujj és a többi ujj azonos hosszúságú



Mikor vannak helyesen kiválasztva a spiccek?

  1. Ha megfelelő hosszúságúak
  2. Ha a doboz/box megfelelő méretű
  3. Ha a sarok megfelelően magas
  4. Ha az erősítés (szár) megfelelően erős
  5. Ha a csúcs (platform) felülete stabilitást biztosít


1. Ha megfelelő hosszúságúak

  • nem lehetnek hajlított lábujjaid (még plié-ben sem)
  • a spicc-cipőnek nem szabad nyomnia – az spicc érinti a lábujj elülső részét, de ne nyomják
  • a hegy nem lehet túl nagy – ha az lábujjak nem érintkeznek a hegyével, az nem helyes

Ha lábujjvédőt visel, érdemes a cipőt azzal a párnával felpróbálni, amelyet viselni fog.



2. Ha a box megfelelő méretű

  • az ujjaid nem lehetnek hajlítva, továbbra is egyenesek. Lapos lábhoz válasszon egy ellipszis alakú dobozt - lapított, a magas lábfejhez inkább a kör alakú.
  • nem szabad a csúcsban csúszni - akkor a box túl nagy
  • a box oldalai követik a lábadat, a lábujj oldalán ne látszódjon ugrás a box vége után
  • a box szélességét is az ujjak mérete alapján választjuk meg. Ha az első lábujj a legnagyobb, a többi lábujja pedig egyre kisebb, vagy az első két lábujj egyforma, vagy ha az összes azonos hosszúságú lábujj egy síkban van, a boxot különböző típusok szerint választjuk ki
  • hosszabb második lábujjjal rendelkező balerinák, a nagylábujjhoz speciális párnák használatát javasoljuk, hogy megelőzzük a fájdalmas nyomást a második, magasabb lábujjra. Ebben az esetben valószínűleg a spiccek kiválasztása a legbonyolultabb.
  • a box magassága kellően védje és fedje a nagylábujj ízületét



3. Ha a sarok megfelelően magas

A sarok magassága is fontos: mikor kielégítő a sarok magassága? Állj demi plié-be…

A sarok nem látható demi plié-ben. Ha igen, válassz magasabb sarkút. Az apró eltéréseket úgy kompenzálhatja, hogy gumiszalagot varr a sarok rögzítésére, hogy ne csússzon.

4. Ha az erősítés (szár) megfelelően erős

Természetesen a talpbetét és az erősítés keménységét is figyelembe vesszük, hogy mikor elég erős az erősítés (szár) - amikor felállsz a csúcsra....

A szárnak elég erősnek kell lennie, de nem túl erősnek. Támasznak kell lennie, de nem jelenthet gondot lábujjhegyen állva a lábfej kinyújtása



Kezdőknek puhább talpbetétet ajánlunk, hogy megfelelően megtanulják áttérni a demi pointe-ról a pointe-ra. A helyes technika elsajátítása után a talpbetét keménysége a táncos igényeihez igazodik.

5. Ha a csúcs (platform) felülete stabilitást biztosít

A spicc területe is fontos - kellő támaszt kell nyújtania, amikor a hegyen áll. Egyes gyártók olyan spicc-cipőket kínálnak, amelyeket úgy módosítottak, hogy a felületet bőrrel varrják a hosszabb élettartam érdekében. Alternatív megoldásként lehetőség van bőrcsíkok vásárlására és a szaténra ragasztására. Illetve vannak olyan spicc cipők, amelyeknek pamuttal kézzel varrt felülete van, és így hosszabb kitartást és jobb közérzetet biztosít a táncosnak.


Végezetül

A megfelelő spicc-cipő kiválasztása néhány táncos számára talán hosszabb folyamat. Az első vásárláskor érdemes igazán odafigyelni erre a választékra, majd konzultálni a tánctanárral és az eladóval is. A balerina egyéni érzése is fontos. Előfordul persze és elég gyakori, hogy a táncosok több típus, több gyártó között váltogatnak, amíg meg nem találják a megfelelőt. Ezt nem tudjuk elkerülni.

A megfelelő spicc-cipő kiválasztása már az első pillanattól kezdve fontos, hogy lábujjhegyre álljon. A klasszikus táncoktatás kemény munka lehet. Nagyon fontos, hogy a spicc-cipő segítsen ebben a fáradságos munkában, hogy általa megtaláld a klasszikus tánc szépségét. A spicc-cipők nem arra valók, hogy a balett csak fájdalmassá és fájdalmasabbá tegye a balettet :-).  

Új termékek

Video

Instagram