Hogyan válasszunk helyesen szteppcipőt?

Üdvözlöm, a nevem Igor Bezdieniezhnykh, többszörös cseh bajnok és alvilágbajnok, ukrán bajnok, orosz bajnok, Európa-bajnok, bajnok és kétszeres világbajnoki bronzérmes stepben. Jelenleg a „Taneční centrum Praha” konzervatóriumban tanítok, valamint a „Tap Academy Prague” tanára/koreográfusa vagyok.

Többet megtudhat rólam az instagram @Dr.Tap vagy a FB profilomon Igor Bezdieniezhnykh

*Video*

Szeretném megosztani veletek a legjobb szteppcipő kiválasztásával kapcsolatos tapasztalataimat. 

Step (TAP Dance) - olyan táncstílus, amely leginkább a táncos cipőjén lévő fém lemezek (taps) által létrehozott művészetről szól. A sztepptáncos gyakorlatilag egyszerre táncos és zenész, hiszen mint egy hangszer, a lábát használja arra, hogy különböző ritmusokat hozzon létre, miközben folyékonyan mozog. A sztepp története a legkorábbi fekete vallási gyülekezetekig nyúlik vissza. A sztepp az egyik első jazztánc. Amatőr körülmények között alakult ki a 19. század végén, és a dzsesszel együtt fejlődött, még jóval azelőtt, hogy elnevezték volna. A ritmikus ütemek varázsa az amerikai nép széles tömegei körében népszerűségre talált, és évszázadokra biztosította a sztepp népszerűségét.

Ha meg akarsz tanulni szteppelni, vedd a sztepptáncot a tanulás fontos alapjának. A cipők speciális fémlapátokkal rendelkeznek, amelyekkel eredeti hangzást hozhatsz létre, ezért fontos, hogy a megfelelő típust válaszd.

  


A szteppeket professzionális és amatőrökre lehet osztani. A köztük lévő különbség elsősorban a rétegben és a talp anyagában van. 

  •  A professzionális szteppcipők talpa 2-3 rétegből áll, amelyek közül az egyik általában fa.



  • Az amatőr szteppcipők megjelenésükben gyengébbek, és a talpuk többnyire egyetlen réteg műanyagból, bőrből vagy fából készült anyagból áll. 



Nemek szerint feloszthatjuk a szteppcipőket Unisex, női vagy lány cipőkre.

  • Az unisex nem csak férfiak számára alkalmas, gyakran használják a hölgyek is. Fűzős rögzítés és alacsonyabb, széles sarok jellemzi őket. A profi szteppcipők széles sarokkal rendelkeznek, valamivel magasabbak, mint az amatőrök. 



  • A női cipők a női cipőstílusokon alapulnak. Hasonlítanak a karaktercipőkre. Az uniszex stílushoz képest magasabb, vékonyabb sarok jellemzi őket, és általában csattal záródnak. 



  • A lány szteppcipők olyan cipők a kis táncosok számára, amelyek ötvözik a gyermeki dizájnt a szteppelés funkcionalitásával. A kis sztepptáncosoknak és szüleiknek egyaránt örömet szereznek.


A puha bőrből készült szteppcipők hajlamosak nyúlni, ezért a méretválasztásnál a lábfej pontos hosszának megfelelően kell megvásárolni őket. Más anyagok esetében, amelyek kevesebbet engednek, azt javaslom, hogy enyhe, 2-3 mm-es túlnyúlással vásároljon. 

Kezdő sztepptáncosoknak azt javaslom, hogy először az amatőr cipők kínálatából válasszanak, amelyek olcsóbbak is, és végül váltsanak profi cipőkre. A sztepptánc alapjaihoz az amatőr cipők is elegendőek lesznek. 

A cipőkön a lábujjak és a sarok alatt redők vannak, amelyek a szükséges ütés létrehozására szolgálnak, ami a ritmus megteremtéséhez szükséges. A szteppelésben lábujj-, sarokütéseket, vagy mindet egyszerre használjuk a hangos „akcentus” érdekében. A lábujj vagy a sarok által keltett hang nem ugyanaz. Óriási különbséget jelent mind vizuálisan a mozgás, mind ritmikailag. Javaslom, hogy a tánccipővel azonos márkájú gyártót válasszunk. Ha Capezio vagy Bloch márkájú szteppcipőt választasz, akkor válaszd az azonos márkájú fém lemezeket is. 

*Video*

Ha a cipőt és a fém lemezeket külön vásárolja meg, könnyen felszerelheti őket. Ehhez csavarhúzóra és némi kézügyességre lesz szükséged. A cipőhöz hasonlóan a lábujjfedőkön is általában 3-4 lyuk van a lábujj alatt és 3-4 a sarok alatt. Csak be kell helyezni az uszonyokat a megfelelő helyre, és be kell csavarozni a csavarokat, ez fogja szilárdan rögzíteni az uszonyokat. Fontos az is, hogy legalább havonta egyszer ellenőrizzük a csavarok meghúzását, hogy ne lazuljanak meg, ne essen ki a csavar, és ne mozogjon önkényesen a lemezek a cipőn.   



A szteppcipők attól függően tartanak ki, hogy milyen gyakran használja őket. Az amatőr szteppcipők mérsékelt és gondos használat mellett körülbelül 1-2 évig tartanak. A professzionális szteppcipők az erős és gyakori használat miatt 1-1,5 évig tartanak.

Ha a lábad még növekszik, azt javaslom, hogy olcsóbb cipőket válassz, amelyek rövidebb ideig fognak jól szolgálni.

Hivatásos sztepptáncosok számára FIGYELEM , általában vastagabb bőrt használnak. Ez keményebb és nem hajlamos jelentősen meglazulni. Emiatt javaslom, hogy olyan cipőt vásároljon, amiben van egy kis túlsúly, kb. 5 mm. 

Segítségre van szüksége a választásban? Nézze meg a szteppcipő kategóriát, vagy hívjon fel minket +36 70 396 7558. 

Új termékek

Video

Instagram