Hogyan regenerálódjon egy táncos nyáron

Tudtad, hogy amit a nyári szünetben csinálsz, az alapfeltétele lehet annak, hogy milyen lesz a következő táncszezon? Az élsportolók és a művészek tudják, hogy még az év közbeni leállásokat is – szabadságok, ünnepek és kirándulások formájában – gondosan több szakaszra kell osztani. És ez legtöbbször így néz ki:

  1. pihenés
  2. cross-training
  3. előszezoni emelés

Ha komolyan szeretnél táncolni, gondolj rá a következő hetekben. Egy ilyen stratégiailag meghatározott menetrend csökkenti a sérülések esélyét és javítja az új szezonban elért teljesítményt.

1 héttel a szezon után

Becsönget az utolsó edzés, te pedig a sarokba tolod az izzadt edzőcuccodat, felteszed a lábad az asztalra, és nem foglalkozol a következő hetekkel. Azt mondod magadnak: "Végre vége. Pontosan így nem szabadna kinéznie.

Visszaállítás

Igen, a szezon vége után adj maximális pihenést a szervezetednek a regeneráció és a kikapcsolódás érdekében. A hosszabb alvás és az egészséges táplálkozás az alap. Zenehallgatás, könyvek olvasása, séta vagy házimunka – ez is a kikapcsolódás módja.

TIPP: Ne felejtsen el előtte gondoskodni táncfelszereléséről. Ahogy ezt ez a cikk is leírja.

Tánc

Tarts teljes szünetet a táncban és ne aggódj, a tested nem fogja egy hét alatt elfelejteni a technikát és a mozdulatokat. Egy ilyen szünet lehetővé teszi a tested és az elméd számára, hogy regenerálódjon, helyreálljon és akár meg is gyógyuljon. Erre az egész testednek szüksége van, még az immunrendszerednek is.

Erősítés és regeneráció

A szabadidőnek nemcsak alvást kell tartalmaznia, hanem olyan napi tevékenységeket is, amelyek regenerálják az izmokat és finoman nyújtják az inakat. Jógáról, masszázsról, wellnessről és meditációról beszélünk. Ezeknek a tevékenységeknek a célja nemcsak az izmok és ízületek stabilitásának és erejének helyreállítása, hanem jótékony nyugtató hatásuk is van, megszabadítva őket a feszültségtől, a torlódásoktól és a stressztől.

2-4 hetes szezon utáni időszak

Használja ki a nyaralás közepét arra, hogy másfajta testmozgást és sportot végezzen, amit évközben nem végez intenzíven. Ennek célja, hogy az év közben elhanyagolt gyenge területeket megdolgoztassa és fokozatosan mozgásba hozza a testet.

Kardio-gyakorlatok

Az ajánlások heti négyszer 20-40 perc kardióról szólnak. Itt például futásról, kerékpározásról, túrázásról, úszásról vagy evezésről van szó. Találj időt ezekre a gyakorlatokra és használhatod a rövid kitörések módszerét is a nagy intenzitású terheléses edzéshez. A szív- és érrendszered és a légzésed javulni fog.

Erőgyakorlatok

Az erőgyakorlatok során a tested formálódik, a terhelt részek jelentősen megterhelődnek és még ha kisebb súllyal is kezded, egyetlen rossz mozdulat is sokba kerülhet. Ne hanyagolja el az egyes gyakorlatok helyes végrehajtását, ezért ne menjen edzésre szakember segítsége nélkül.

Nyújtó gyakorlatok

Akár kardió-, akár erőnléti edzés előtt, a nyújtásnak mind edzés előtt, mind utána a részévé kell válnia. A test előkészítése, az izmok nyújtása és a mozgástartomány növelése megelőzi a sérüléseket, javítja a teljesítményt, és közvetlenül kapcsolódik a táncos és sportoló minden mozgásos tevékenységéhez.

5-8 hetes szezon utáni időszak

Crossfit

Itt az ideje, hogy visszatérj a munkához, és beépítsd a CrossFitet a napirendedbe, amely egy intenzív intervallumos edzés, amely rövid ismétléseken keresztül építi az erőt, a koordinációt, az egyensúlyt, az állóképességet, a robbanékonyságot és a szív- és érrendszeri, valamint a légzőrendszer ellenállását. Ha kíváncsi vagy, mi is az a CrossFit, gondolj egyszerű funkcionális mozgásokra, például fekvőtámaszok, guggolások, futás, súlyemelés vagy torna váltakozására.

Tánc 

És a legfontosabb dolog a végén. Itt az ideje, hogy fokozatosan növeld a táncórák számát, és táncolj annyit, amennyit csak tudsz, hogy fokozatosan közelítsd meg a szezonban táncolt órák számát, hogy a tested megszokja és visszazökkenjen a rutinba, ami egész évben vár rád.

Új termékek

Video

Instagram