Fontos igazságok egy táncos életéből, amiket nem tudtál.

Amit a színpadon látsz, az lenyűgöző, de nem tükrözi teljes mértékben a színfalak mögött zajló teljes valóságot. Azok a férfiak és nők, akik kedvünkért ugrálva és forgolódva töltik idejüket, többet áldoznak a táncra, mint azt bárki el tudja képzelni.

Elit szólistákkal és a legnagyobb művészi kórusok tagjaival készült több interjú elolvasása, valamint a táncos környezetben eltöltött sok év után elkészítettem nektek az alábbi 10 igazságot egy top táncos életéből.

  • Tempó

Vannak táncosok, akik hetente hét előadást tartanak, öt különböző balettben vagy más előadásban, és néha a szünetben jelmezt cserélnek, hogy két különböző szerepet táncolhassanak.

  • Rutin

Reggeli edzés, végtelen előadáspróbák, jelmezpróbák, fizioterápia, haj, smink, és újra edzés. A tizenkét órás munkanap a hivatásos táncosok életének normális része.

  • Extrém

Hét előadás egy hétvége alatt. Vannak táncosok, akik így egy péntek estétől vasárnap délutánig tartó időszak alatt lépnek fel, majd a hét folyamán az edzések mellett más fellépéseket is menedzselnek.

  • Rivalizálás

A tánccsoportok látszólag családias légkörűek, de gyakran a pozíciókért és a parketten való helytállásért folyik a harc. Szerencsére a nap végére a táncosok közötti összetartáson múlik, hiszen a csoportban mindenki túléli az esések hullámvölgyeit.

  • Fizetés

A New York Times Ballet szerint a táncosok átlagos fizetése a Corpsban heti 1100-2100 dollár között van, a tapasztalattól és a szerződéstől függően. Szlovákiában persze jóval kevesebb, és csak a tánc szenvedélye és öröme tartja meg a táncosokat. A pénz biztosan nem.



  • Veszélyes

A tánc a legmagasabb szinten a veszélyes művészeti ágak közé sorolható. Sérülések napi szinten, és a táncórák közötti terapeuta látogatások. Egy táncos karrierje fájdalmakkal és súlyos deformitásokkal ér véget.

  • Mindenki együtt

Minden táncos tudja, hogy ritkán van saját öltözője egy tánckarban vagy csoportban. Kapsz egy szekrényt, egy állványt, egy polcot, osztozol egy padon és még egy tükrön is. Ennek ellenére gondoskodnak arról, hogy mindenkinek legyen elég személyes tere.

  • Diéta

Azt gondolnánk, hogy a balett-táncosok és a táncosok különleges étrendet követnek. Hacsak nincs külön előírva, a napi testmozgásuk elég ahhoz, hogy megengedjék maguknak, hogy azt egyenek, amihez kedvük van.

  • Hátsó ajtó

A táncosoknak nem a tánc az egyetlen megélhetési forrása. Mindegyikük tudja, hogy nem csinálhatják örökké, ezért azok, akik nem törekszenek arra, hogy koreográfusok, rendezők vagy edzők legyenek, más területeken építik fel a hátterüket.

  • Áldozatvállalás

Ahogy az általában lenni szokott, a siker és a professzionalizmus bizonyos területeken áldozatot követel. A táncosoknak, sok más művészhez hasonlóan, éveket kell szentelniük életükből a karrierjüknek és a kemény edzéseknek a szórakozás és a család helyett.


Jó látni, hogy a fentiek ellenére világszerte több ezer szenvedélyes táncost látunk, akik a táncot teljes kiteljesedéssel, örömmel és a legnagyobb odaadással táncolják és élik. Ezeknek a táncosoknak az élettörténete nem szomorú, hanem elsősorban arról szól, hogy szeretik és boldogok azzal, amit csinálnak.

Új termékek

Video

Instagram