A balett spicc-cipők anatómiája

Balett spicc-cipő - kinek napi munkaeszköz, másoknak egy kis titokba burkolt tánccipő (főleg az apukáknak, akiket ezzel köszöntök, és akik a boltban ujjukat csettintve, nyomatékosan kijelentve nézik a lábujjakat. . : "Tudtam én :).

Filippo Taglioni (1777-1871) koreográfus lánya a Sylfida című balett előadásán használt először balettcipőt. A koreográfusnak olyan érzést kellett kelteni, mintha „lebegtetné” a táncost.

A megfelelő balett spicc-cipő kiválasztása nem olyan egyszerű, de erről ma nem írunk.

Először is beszéljünk a balett spicc-cipő részeiről.

Ez segít nekünk jobban megérteni az egyes modellek közötti különbségeket. Minden modellnek megvannak a saját jellemzői, paraméterei. A táncosok igényeihez, technikai érettségükhöz és a láb arányaihoz igazodnak.

  • A fontos rész a BOX - az a hely, ahol a lábujjakat "összecsukják". Meghatározzuk alakját, ívvágását, szélességét és keménységét, valamint azt az anyagot (belül), amelyből készült. Maga a Box kisebb alkatrész, amelyre mindenképpen érdemes odafigyelni.
  • ORR - A balett spicc-cipőnek az a része elöl, amely az emelvénytől a szegély felé halad. Meg kell határozni az orr magasságát (lehet magas, közepesen hosszú, rövid orr)
  • PLATFORM - az a felület, amelyen a táncos áll (ha pointon áll). Ez a csúcs egy darabja, amely stabilitást, a szükséges egyensúlyt adja. A négyzet különböző formájú. lehet pl. széles, keskeny, kerek, oválisabb, lapos vagy lekerekített.
  • SZÁRNYAK – ezek a balett spicc-cipő oldalai, amelyek a lábujjízületeknél felfelé, a lábfej felé ölelik át a lábfejet. Egyes tippeknél ezek a részek jobban rögzítettek, mások lazábbak. Ezenkívül a szélességük, amely a hegy oldalaihoz kapcsolódik, eltérő lehet. Például az oldalak lehetnek alacsonyak, közepesek vagy magasak.
  • BELTÉR - rész is nagyon fontos. A talpbetét pontosan azon a lábrészen támasztja meg a balerinát, amikor pointon áll, ahol a balerinának szüksége van rá. Amellett, hogy különböző keménységű lehet (puhától a legkeményebbig), lehet pl. különböző hosszúságúak, és különböző anyagokból is készülnek, pl. cellulóz, műanyag...
  • Kívülről - a TALP lehet pl. egészben, különböző anyagokból osztva, pl. cellulóz, bőr...
  • SAROK – szintén a talpbetéthez kapcsolódik. Egyes talpbetéthosszúságok szabadon hagyják a sarkot, mások az alá érnek. És ugyanakkor a balettlábujj (már nem talpbetét) vágásánál is lehet sarok, pl. szűkített, formázott, telt.. Egyes típusú balettcipők sarkában nagyon puha bőr található, ami megakadályozza a csúszást.


Zsinór a szegélyben – egyes gyártók bizonyos balett spicc-cipőt vászonfűzővel készítenek, mások kerekek, rugalmasak. Még maga a szegély is hasonló tulajdonságokkal rendelkezhet, mint a zsinórok.

A balett spicc-cipő belső része készülhet vászonból, vagy olyan anyagból, amely puha és felszívja az izzadságot.

Maga a felsőrész anyaga (az az anyag, amelyből a spicc készül) szintén eltérő lehet. Lehet szatén, matt vászon vagy rugalmas anyag, amely minimálisra csökkenti a felesleges anyag eltávolítását a balett spicc-cipőnél.

Még több más apró eltérés van a balett spicc-cipőkben, azok produkciójában. Felsoroltunk közülük néhányat, amelyek fontosak a megfelelő típusú balett spicc-cipő kiválasztásakor.


Új termékek

Video

Instagram