A 7 leggyakoribb hiba balett-spicc cipő kiválasztásakor

Honnan tudjuk ránézésre, hogy egy balett spicc-cipő nem az igazi ? 

Nehéz lehet eligazodni a különböző kipróbált és bevált gyártók számtalan különböző balettcipő modellje között....

Most adunk néhány példát, amiből megállapíthatod, hogy nem az a megfelelő, amit éppen próbálsz.

1. Ívelt talpbetét - twisting shanks

Ha point-on áll, és a talpbetét görbe, oldalra mutat, és nem szépen egyenesen, a lábfej vonalában van, az azt jelentheti, hogy a lábujjdoboz túl szűk és a lábfej nem illeszkedik bele megfelelően. Akkor próbáljon ki egy szélesebb lábujjdobozt - vagy ebben a méretben, vagy egy mérettel, pl. fél mérettel kisebb, de szélesebb lábujjdobozzal.




2. Sarok sarkantyú

Ez a probléma jelezheti, hogy a spiccek nagyok vagy kicsik (ez különösen demi-plié esetén látható, a sarok leesik). A sarokleesés kiküszöbölhető egy olyan modellel is, amelynek megemelt sarka van, vagy ha más típusú lábujj nem felel meg (meg vagyunk elégedve a dobozzal, a mérettel, a talpbetéttel...), akkor kiegészítő gumipántokat varrunk, amelyek megakadályozzák a csúszást.




3.  Négyszögletes csúcs

Ha az első helyzetben az egész lábfejjel állsz, a spicc jól néz ki. De ha ponton áll, akkor úgy néz ki, mint egy gyémánt a sípcsontrészen. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy vagy a lábujjak keskenyek, vagy a doboz alul nagyon keskeny. Néha egy magasabb profilú balett spicc-cipő megoldja ezt a problémát, ha a lábfej magasan van, vagy a lábfej szélesebb és feszesebb. Az alacsony profil remekül tartja a keskeny lábat a dobozban, hogy ne csússzon lefelé, a dobozba.

Ha magas a lábfejünk, és alacsony profilú spiccet veszünk, a lábfej természetellenesen túlnyúlik a szegélyen és esztétikus buborékot hoz létre a pointe-on.




4. A pointe-ról nem állhatsz a tér fölé

Ez a probléma főleg a kezdőknél fordul elő, akik még nem rendelkeznek kifinomult és szilárd lábbal, tanulják a helyes ponton állás technikáját. A magas orr és az olyan spicc, amelynek az a tulajdonsága, hogy segíti a ponton való bukdácsolást, súlyosbítja az egész problémát. A megoldás egy alacsonyabb orr vagy egy puhább talpbetét, de az egész lábfej számára elegendő támasztékkal.




5. Lábremegés, amikor pointon áll, enyhén oldalt állva

Ez a probléma veszélyes is lehet, stresszhelyzetekhez és törésekhez vezethet. Általában ez azt jelenti, hogy egy erősebb szárnyú balettcipőre van szükséged a jobb tartás érdekében. Bizonyos esetekben nem fog átmenni a spicc, ilyenkor célszerű megtalálni az egyensúlyt a kellő alátámasztást nyújtó doboz (szilárdabb szárnyak, szilárdabb doboz) és a puhább talpbetét között.

6. Túlzott ujjfájdalom

Jelentheti, hogy a doboz túl szűk, és az ujjak be vannak szorítva, esetleg keresztbe vannak rakva, ami túlzott súrlódást okoz az ízületekben. Vagy fordítva, a doboz túl széles, túl magas profilú és teljesen lesüllyed és nyomást érez az ujjakra, körmökre. A megoldás erre a problémára egy szélesebb doboz, vagy egy másik típusú doboz keresése. 

7. Bütyök

Ha bütykös a lábad, a kúpos spicc-doboz súlyosbíthatja a problémát. A megoldás a nagylábujj ellapítására szolgáló lábujjelválasztók használata, miközben szélesebb, akár szögletes balettcipő dobozát választja például.


A megfelelő balettcipőforma és -méret megtalálása nem csak a kényelem szempontjából fontos, hanem a megfelelő spicc-cipő technika helyes kivitelezésének is előfeltétele. A túl kicsi méret ugyanolyan rossz, mint a túl nagy - mindkettő elvisz a jó teljesítménytől. 

Új termékek

Video

Instagram